BENEFIT OF MUNG BEANS (Vigna radiata L.) AND RED BEANS (Phaseolus vulgaris, L.) TO INCREASE HEMOGLOBIN LEVELS IN ADOLESCENT GIRLS WITH ANEMIA

Isy Royhanaty, Cylvia Widhiyati Retna Wulandari, Anita Indra Afriani

Abstract


One non-pharmacological therapy for anemia is to consume mung beans or red beans. This study was to determine the effectiveness of giving red bean extract and mung bean extract to increase HB levels in adolescents. The type of research used in this study was quasi-experimental with two groups pre-test and post-test. The sample was divided into 2 groups, with each group consisting of 18 respondents who were selected using purposive techniques. The results of the Paired Sample T-Test showed that there was a significant difference between the Hb levels of respondents before and after consuming mung bean extract (p-value = 0.000). The results of the Wilcoxon Test showed that there was a significant difference between the Hb levels of respondents before and after consuming red bean extract (p-value = 0.000). The results of the Mann-Whitney Test showed that there was a significant difference between the increase in Hb levels of respondents in group 1 and group 2 (p-value = 0.011). Mung bean extract and red bean extract can be recommended as effective foods or drinks to increase Hb levels for adolescent girls with anemia, where mung bean extract is preferred.

 

Keywords: Anemia, Hemoglobin, Mung Bean, Red Bean


Full Text:

PDF

References


Agustina, E. E. (2017). Determinan Risiko Kejadian Anemia pada Remaja Putri Berdasarkan Jenjang Pendidikan di Kabupaten Kebumen. Journal Universitas Negeri Semarang, Vol 2 No 1.

Ahyani LN, Kudus UM, K. U. (2018). Buku Ajar Psikologi Perkembangan Anak dan Remaja.

Anggraeni, D. J. dan S. (2021). Status Gizi Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri Di Sman 1 Pagelaran Pringsewu. Jurnal Ilmu Keshatan, Vol 10 No, Page 42-47.

Asti Elfrida Bakara, D. (2022). Efektivitas Olahan Kacang Merah Terhadap Peningkatan Hemoglobin Pada Ibu Hamil Anemia. Jurnal Kebidanan Sorong.

Basith, A. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri. Dunia Keperawatan.

Depkes. (2018). Kesehatan Remaja. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia.

Dewi LR, Widatiningsih Sri, M. (2017). Pengaruh Pemberian Tablet Fe Dan Sari Kacang Hijau Terhadap Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal Kebidanan.

Dkk, I. S. dkk. (2016). Penilaian Status Gizi. EGC.

Dkk, M. A. (2016). Peranan Gizi Dalam Siklus Kehidupan (Cetakan ke 3 (ed.)).

Efri, L. R., & Dkk. (2022). Efektifitas Pemberian Minuman Sari Kacang Hijau Terhadap Peningkatan Hemoglobin pada Remaja Putri di Wilayah Kecamatan Paguyaman. MPPKI (Mei, 2022) Vol. 5. No. 5.

Gita Ayuningtyas, D. (2020). Hubungan Status Gizi Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri Di Kelas XI SMA Negeri 3 Tangeran Selatan. Prosiding Senantias, Vol. 1 No.

Hermiaty, N., & Dkk. (2021). Angka Kejadian Anemia Pada Remaja di Indonesia. Jurnal Ilmiah Indonesia.

Indonesia, K. R. (2016). Pedoman Pencegahan dan Penanggulangan Anemia Pada Remaja Putri dan Wanita Usia Subur (WUS). Direktorat Gizi Masyarakat Direktorat Jenderal Kesehatan Masyarakat RI.

Kasrida, U. A. S. & D. A. (2018). Pengaruh Konsumsi Kacang Merah Terhadap Pengobatan Anemia Pada Ibu Hamil Di Puskesmas Sendana Kota Palopo. Jurnal Voice Midwifery, Vol. 8, No, Hal 688-695.

Kemenkes. (2018). Buku Pedoman Pencegahan dan Penanggulangan Anemia Pada Remaja Putri dan Wanita Usia Subur (WUS). Direktorat Jendral Kesehatan Masyarakat.

Kusmiran, E. (2011). Kesehatan Reproduksi Remaja dan Wanita. Salemba Medika.

Moore Keith L., Dalley Arthur F., A. A. M. R. (2014). Clinically Oriented Anatomy. 7th ed. Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins. Clinical Oriented Anatomy, 2(7th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins).

Padmi, D. R. K. N. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Puskesma Tegalrejo Tahun 2017. Http://Eprints.Poltekkesjogja.Ac.Id/1381/1/NASKAH%20SKRIPSI%20LE NGKAP.Pdf.

Publikasi J, Skala P, Disminore N, Remaja P. Pku Muhammadiyah Surakarta. (2019).

Purwono, M. S., Hartono, R. (2012). Kacang Hijau Swadaya.

Retnorini, D. L. (2017). Pengaruh Pemberian Tablet Fe dan Sari Kacang Hijau Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil. Jurnal Kebidanan, 8(12) : 8-16.

S, A. (2011). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Gramedia Pustaka Utama.

Silvi Zaimy, D. (2018). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau Terhadap Kadar Haemoglobin Pada Remaja Putri Di Asrama Putri Stikes Syedza Saintika Padang. Jurnal Kesehatan Saintika Meditory, Vol 4 No1.

SL, N. (2018). Pengaruh Pemberian Kacang Hijau Terhadap Kenaikan Hemoglobin. Jurnal Kebidanan.

Umi Faridah, V. I. (2017). Pemberian Kacang Hijau Sebagai Upaya Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. URECOL PROCEEDING.

Waryono. (2010). Gizi Reproduksi. Pustaka Rihama.




DOI: http://dx.doi.org/10.34310/sjkb.v10i2.456

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Karya Husada
Jl. Kompol R.Soekanto No.46, Central java, Semarang
phone. +6224-6724581
Fax. +6224-6724581
Email: jsmart.keb@gmail.com

Creative Commons License
Jurnal Smart Kebidanan is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.