SELF CARE OREM DALAM KONTEKS MANAJEMEN NUTRISI PASIEN DIABETIC FOOT ULCER

eni kusyati, Shindi Hapsari, Vina Nur Fajriyah

Abstract


Changes in eating patterns cause more and more people to suffer from diabetes mellitus. A proportion of the population nationally consumes sweet foods more than once a day (40.1%), sweet drinks a day (61.27%), and the behavior of consuming fatty foods and cholesterol more than once per day (41.7% ). Risky eating patterns often consume high-carbohydrate food sources, sweet drinks and foods, fatty meats, fat sources, fast food, and preserved foods9. Diabetic foot ulcer (DFU) is one of diabetes mellitus. The majority of DFUs suffer from micronutrient deficiency due to inadequate diet and lack of protein sources that should be obtained from side dishes. The study was conducted in children's care. The purpose of describing the type of food, the amount of food, food processing, and eating patterns in the context of self-care Orem. This type of research is a descriptive quantitative cross-sectional approach. In the population of people with diabetes mellitus with complications of DFU, the number of samples is 52 with a purposive sampling technique. The questionnaire uses nutrition management. The results of the study The type of food was good (71.2%), not good (28.8%), the amount of food was good (67.3%), not good (32.7%), food processing was good (75.0%), not good (25.0%), good diet (75.0%), not good (25.0%). Conclusion: Nutritional management of patients with DFU is in good and bad criteria.

 

Keywords: diabetic foot ulcer; nutrition management; self-care orem

 

ABSTRAK

 

Perubahan pola makan menyebabkan semakin banyak  menderita diabetes melitusProporsi penduduk secara nasional  mengonsumsi makanan manis  lebih dari satu kali sehari (40,1%), minuman manis lebih dari satu kali sehari  (61,27%),  perilaku konsusmsi makanan berlemak dan berkolesterol lebih dari satu kali per hari (41,7%).  Pola makan yang berisiko sering mengkonsumsi sumber makanan tinggi karbohidrat, minuman dan makanan manis, daging berlemak, sumber lemak, makanan cepat saji serta makanan yang diawetkan. Diabetic foot ulcera (DFU) salah satu  diabetes mellitus. Mayoritas DFU yang mengalami defisiensi micronutrient dikarenakan pola makanyang tidak memadai dan kekurangan sumber protein yang seharusnya didapatkan dari asupan lauk pauk. Penelitian dilakukan di anak lanang care. Tujuan mendeskripsikan jenis makanan, jumlah makanan , pengolahan makanan dan pola makan dalam konteks self care orem. Jenis penelitian Deskriptif Kuantitatif  pendekatan Cross Sectional, dengan  Populasi penderita diabetes militus dengan komplikasi DFU, Jumlah sampel 52  dengan Teknik Purposive Sampling. Kuesioner menggunakan manajemen nutrisi. Hasil penelitian  Jenis makanan baik (71.2%),kurang baik (28.8%), jumlah makanan baik (67.3%), kurang baik (32.7%), pengolahan makanan baik (75.0%), kurang baik (25.0%), pola makan baik (75.0%), kurang baik (25.0%). Kesimpulan: Manajemen nutrisi penderita DFU dalam kriteria baik dan kurang baik .

 

Kata Kunci : diabetic foot ulcer; manajemen nutrisi; self care orem


Full Text:

PDF

References


Aini Anisa, N., & Indarjo, S. (2021). Indonesian Journal of Public Health and Nutrition Perilaku Sehat Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 yang Mengalami Gangren di Puskesmas Halmahera Kota Semarang Article Info. Ijphn, 1(1), 72–68.

Bertalina, B., & Aindyati, A. (2016). Hubungan Pengetahuan Terapi Diet dengan Indeks Glikemik Bahan Makanan yang Dikonsumsi Pasien Diabetes Mellitus. Jurnal Kesehatan, 7(3), 377. https://doi.org/10.26630/jk.v7i3.219

Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Tengah, 2018. (2018). Rencana Strategis Dinas Kesehatan Provinsi Jawa tengah. In Dinkes Jawa Tengah (Issue September). http://www.dinkesjatengprov.go.id/dokumen/profil/profile2004/bab5.htm

Hassanein, M., Afandi, B., Yakoob Ahmedani, M., Mohammad Alamoudi, R., Alawadi, F., Bajaj, H. S., Basit, A., Bennakhi, A., El Sayed, A. A., Hamdy, O., Hanif, W., Jabbar, A., Kleinebreil, L., Lesson, N., Shaltout, I., Mohamad Wan Bebakar, W., Abdelgadir, E., Abdo, S., Al Ozairi, E., … Binte Zainudin, S. (2022). Diabetes and Ramadan: Practical guidelines 2021. In Diabetes Research and Clinical Practice (Vol. 185). https://doi.org/10.1016/j.diabres.2021.109185

Jais, M., Tahlil, T., & Susanti, S. S. (2021). Dukungan Keluarga dan Kualitas Hidup Pasien Diabetes Mellitus yang Berobat di Puskesmas. Jurnal Keperawatan Silampari, 5(1), 82–88. https://doi.org/10.31539/jks.v5i1.2687

Kesehatan, J. I., Husada, S., Victoria, C., & Divandra, R. (2020). Madu Sebagai Dressing Pada Penyembuhan Ulkus Diabetikum Honey as Dressing Treatment for Diabetic Ulcer Healing. Juni, 11(1), 532–539. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.345

Munir, N. W., Munir, N. F., & Syahrul, S. (2019). Self-Efficacy dan Kualitas Hidup Pasien Diabetes Melitus Tipe 2. Jurnal Penelitian Kesehatan “SUARA FORIKES” (Journal of Health Research “Forikes Voice”), 11(2), 146. https://doi.org/10.33846/sf11208

Power, D. (2006). Standards of medical care in diabetes: Response to a position statement of the American Diabetes Association [20]. In Diabetes Care (Vol. 29, Issue 2). https://doi.org/10.2337/diacare.29.02.06.dc05-1593

Soelistijo, S. (2021). Pedoman Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 Dewasa di Indonesia 2021. In Global Initiative for Asthma (p. 46). www.ginasthma.org.

Utomo, A. Y. S., Julianti, H. P., & Pranomo, D. (2011). Hubungan antara 4 pilar pengelolahan Diabetes Mellitus dengan keberhasilan pengelolhan Diabetes Mellitus tipe 2. 1(2). http://eprints.undip.ac.id/32797/1/Acmad_Yoga.pdf

S.U1 AY, Julianti2 HP, & Pramono D. (2016). Hubungan Antara 4 Pilar Pengelolaan Diabetes Melitus dengan Keberhasilan Pengelolaan Diabetes Melitus Tipe 2. Biochemistry.

American Diabetes Association. (2020). Standards of Medical Care in Diabetes ADA. Am Diabetes Assoc. 2020;42(479).

Chandrakar S, Sahu P, & Singh B. (2017). A Review On Diabetic Foot Ulcer: Complication Of Diabetes Mellitus. Int J Res Ayurveda Pharm. 2017;8(3).

American Diabetes Association. (2018) Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care. 2018;31:S61-S78.

Bertalina B, Aindyati A. (2016). Hubungan Pengetahuan Terapi Diet dengan Indeks Glikemik Bahan Makanan yang Dikonsumsi Pasien Diabetes Mellitus. J Kesehat. 2016;7(3):377.

Selvia Dewi P. (2019). Gambaran Pola Makan Sebelum Terjadinya Luka pada Pasien Diabetic Foot Ulcer di RSUD Abdul Wahab Sjahranie Samarinda.




DOI: http://dx.doi.org/10.34310/jskp.v9i2.548

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Smart Keperawatan diterbitkan oleh STIKes Karya Husada Semarang ISSN 2301-6221, E-ISSN 2502-5236